Myter om affald

“Nu har jeg møjsommeligt sorteret alt mit skrald – men når I henter det, ryger det hele vel i den samme bil og bliver sendt til forbrænding?”

Nej, din sortering er selvfølgelig ikke forgæves. Bilen der tømmer din Madam Skrald-beholder er inddelt i fire rum, så indholdet fra beholderen forbliver opdelt, når det afhentes. I forsøgsordningen gennemgås både glas, papir, metal og plast også, når det ankommer til det anlæg, hvor det bliver eftersorteret. Så kan vi se, om tingene er korrekt sorteret. Hvis der havner affald i Madam Skrald, som ikke er egnet til genbrug, bliver det sorteret fra og kørt til forbrænding.

“Når forsøgsordningen er slut, så holder I sikkert op med at tjekke om det er sorteret korrekt, og så ender det hele alligevel til forbrænding…?”

Forsøgsordningen skal vise, hvilke ting der er svære at sortere eller svære at genanvende. Og når ordningen går i luften for alle med hus og have, er sorteringen og vejledningerne afprøvet på over 220 husstande. Derfor håber vi, at fejlsortering så vidt muligt kan undgås. Opdager vi større mængder fejlsorteret indhold, kan det i yderste konsekvens blive nødvendigt, at det pågældende affald sendes til forbrænding – det forsøger vi naturligvis at undgå.

“Men efter et års tid er der ikke flere penge til smarte forsøg, og så går ordningen nok i sig selv igen…”

Genbrug er ikke bare et modefænomen, men et vigtigt indsatsområde over hele landet – også fremover. Herlev er blandt de første kommuner, som indfører en firkamret genbrugsbeholder for alle med hus og have, men fordi det koster flere ressourcer at fremstille nye materialer end at genanvende, har vi på sigt slet ikke råd til at lade være.

“Hvis forbrænding af affald i dag udnyttes til el og fjernvarme, så får vi da et problem, hvis vi alle sammen begynder at sortere?”

Der kommer ganske rigtigt mærkbart mindre affald i den almindelige skraldespand, når du bruger en Madam Skrald – i løbet af forsøgets første 3 måneder er der sorteret ikke mindre end 2.942 kg affald i Herlev. Bedre sortering betyder mindre affald til forbrænding, som normalt udnyttes af Vestforbrænding til at lave strøm og fjernvarme til blandt andet Herlev Hospital og borgere i Herlev. Et alternativ er at brænde biomasse – altså store rødder og grene mv. som ikke kan komposteres. En anden er at brænde stort brændbart, som består af 90% træ – i stedet for at oparbejde det til fx spånplader, som man ellers gør. Begge dele indsamles på genbrugsstationer, og der er meget af det. Det undersøges altså allerede nu, hvordan både økonomi og miljø bedst kan tilgodeses. Imens kan man glæde sig over en renere forbrænding, mindre CO2 og bedre udnyttelse af ressourcerne.

Har du en myte, du gerne vil have be- eller afkræftet? Skriv et indlæg nedenfor…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s